tisdag 11 november 2008

Bakad potatis med fyllning


Den här rätten kanske inte är direkt fotogenique men däremot smakar den bra. Bakad potatis var en av mina favoriträtter när jag var liten. Jag minns hur mamma fyllde små skålar med allt från räkor och lök till sallad och crème fraîche och ställde på en stor bricka på fredagkvällar. Sedan fick man fylla sin egen potatis med det man tyckte var godast. Den här varianten är lite inspirerad av underbara Graffiti cafés red hot-röra med skinka.

Lägg in en bakpotatis per person i ugnen på ungefär 200 grader i drygt en timme (känn när den är klar). Skär ett kryss och fyll med lite smör, salt och peppar. Sedan kan man låta fantasin flöda. Här är det isbergssallad, tomater och sedan en röra gjord på rökt skinka skuren i bitar, en liten finhackad rödlök och en burk paprika-chili-crème fraîche. Sedan toppade jag det med rostad lök. Det är också jättegott att göra en röra på hackad rödlök, gräddfil, svart eller röd rom, räkor, dill och ett hackat hårdkokt ägg. Fördelen är att det är mycket enkel mat. Även om potatisen tar lång tid (man kan ju alltid köra den i tio, tolv minuter i mikron och sedan lägga in den en halvtimme i ugnen för att spara tid) så fixar man tillbehören på tio minuter.

Inga kommentarer: