lördag 29 november 2008

Timjanköttbullar med vitlök och basilikatomatsås


För ett par dagar sedan kom jag över ett halvt kilo blandfärs, ekologiskt och tjusigt malet. Med denna färs gjorde jag timjanköttbullar med vitlök, basilikatomatsås och tagliatelle.

Timjanköttbullar med vitlök
4 pers
500 g blandfärs
2 vitlöksklyftor, rivna
1 gul lök, riven
1-2 ägg
1 rejäl nypa timjan, gärna färsk
3 msk skorpmjöl som får svälla i lite rödvin
salt, peppar
Blanda alla ingredienser och rulla sedan köttbullar som du lägger på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Kör sedan in dem i varmluftsugnen på 225 grader i c:a 20-25 minuter. Skaka om plåten efter halva tiden.

Basilikatomatsås
4 pers
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl tomatpuré
1 dl vitt vin
1 basilikabuljongtärning
1 skvätt balsamicovinäger
1 tetra Icas finkrossade tomater med basilikasmak
1 nypa strösocker
salt, peppar och basilika
Fräs lök och vitlök i olja. Häll på vin, tomatpuré, buljong och vinäger och låt koka upp ett par minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och kryddorna (inte basilikan om den är färsk - vänta till servering). Låt småputtra under lock i en halvtimme. Späd med vatten om den blir för tjock.
Häll i köttbullarna i såsen när de är klara och värm på. Servera sedan med tagliatelle (eller valfri pasta, såklart!), mycket färskriven parmesanost och en god sallad.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Köttbullar i tomatsås med pasta till är så grymt gott! :-)
Att krydda bullarna med timjan var något nytt för mig, det låter som en helt fantastiskt smarrig kryddsättning!


Trevlig Advent!
Varma Hälsningar, Jennie.

Malin Collin sa...

Ja, timjan passar så bra med tomatsåsen också! Hoppas att du också har haft en trevlig adventshelg :-)

Anonym sa...

Ser ljuvligt gott! Fina smakkombinationer!

Malin Collin sa...

Tack - och du inspirerade mig att laga köttbullarna i ugnen! Det blev ju ursmidigt! Inget stekos och ingen passning!