onsdag 19 november 2008

Lyxig fiskgryta



Igår blev det fisk hemma hos oss. Efter en helg i köttets tecken vattnades det i munnen när jag började tänka på fiskgryta, så det fick det helt enkelt bli.

Malins lyxiga fiskgryta
4 pers
2 pangasiusfiléer tinade, skurna i lagom munsbitar
1 laxfilé (styckfryst), tinad och skuren i bitar
8-10 scampi (eller räkor - ta fler då)
2 morötter (skurna i små slantar)
1 liten gul lök, hackad
1/2 purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tomater, filéade (skär bort kärnhuset), hackade
lite rivet citronskal och saften av en halv citron
2 dl torrt, vitt vin
1 och 1/2 fiskbuljongstärning
2 msk tomatpuré
3-4 dl matlagninggrädde
cayennepeppar
flingsalt
färsk dill
Fräs lök, purjo, morötter och vitlök i en stor gryta. Häll på vin, buljong, tomatpuré, citronsaft och skal och låt koka upp ett par minuter. Häll på matlagninggrädden. Red med lite maizena. Krydda med allt utom dill. När fem minuter kvarstår innan servering lägger du i fisken och låter den sjuda (ligger den för länge blir den torr och trist). Doppa i räkorna/scampin precis innan du lägger upp så de blir lite varma, men koka inte såsen med dessa små dyrgripar i för då blir det räktuggummi. Klipp i dill efter behag samtidigt som du lägger i scampin/räkorna så den inte tappar färg och smakar trist. Servera med kokt potatis eller ris.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad gott detta låter! Kanske får lagas till mamma och pappa i helgen :) Roligt att titta in på din blogg, hit kommer jag tillbaka!

Malin Collin sa...

Det blev så gott så jag till och med åt rester till lunch idag. Och fiskgryta passar ju perfekt i Göteborg! Färsk fisk istället för fryst :-) Ha en trevlig resa!