onsdag 15 oktober 2008

Crème Vichyssoise toppad med knaperstekt bacon och gräslök serverat med ostgratinerad baguette

Idag kom min pojkväns mamma hit och åt middag. Eftersom hon hade önskat "något lätt" tänkte jag att soppa borde kunna kategoriseras som just det. Därför blev det en enkel Crème Vichyssoise med knaperstekt bacon och små ostgratinerade baguetter.

Malin Crème Vichyssoise
4 pers
1 stor purjolök (både vitt och grönt), skivad och halverad
6 mjöliga potatisar i kuber
1,2 liter vatten
3 höns/grönsaksbuljongstärningar
lite salt
svartpeppar
1 paket crème fraîche
Till servering:
1 paket knaperstekta bacontärningar
Finhackad gräslök
Lägg purjolöken i en stor kastrull/gryta och fräs den i lite smör. Häll på ett par deciliter av vattnet och låt buljongtärningarna lösas upp. Tillsätt sedan potatiskuberna och resten av vattnet. Låt koka mjukt på medelvärme i kanske en kvart, tjugo minuter. Vispa sönder potatis och purjolök med en visp tills soppan är tjock men ganska slät. Tillsätt sedan crème fraîche, salt och peppar och koka upp. Servera med en matsked bacon och lite gräslök.

Ostgratinerade baguetter
4 pers
1 baguette
2 tomater
1 liten vitlöksklyfta
Några droppar olivolja
salt, peppar
Hackade örtkryddor (basilika, timjan, oregano etc)
Skär baguetten i 10 cm långa bitar. Halvera dem. Dela tomaterna på mitten, skär bort det gröna och riv sedan tomaten på den grova delen på ett rivjärn tills bara skalen finns kvar (riv rakt ner i en djup tallrik). Riv den lilla vitlöksklyftan i tomaterna. Tillsätt lite olja och kryddor och rör om. Lägg baguettbitarna på ett bakplåtspapper på en plåt och bred på tomatröran. Toppa med valfri riven ost och kör i ugnen på 225 grader i knappt 10 minuter (håll koll - när de har fin färg så tar du ut dem).

4 kommentarer:

Karin W. sa...

Hej Malin och tack för kommentaren. Rena hälsosoppan du gjort. God och nyttig och lättlagad, mättande och värmande. Väldigt fransk fast i svensk version.

Malin Collin sa...

Hej Karin.
Ja, den är verkligen superlätt att göra men samtidigt överraskande god! En gammal klassisker liksom.

Anonym sa...

oh, då åt vi nästan samma middag igår, jag gjorde soppa på potatis, purjolök och jordärtskockor.mkt gott! fick dock inga goda ostmackor till, endast lite sallad=(

Malin Collin sa...

Haha, nästan samma i alla fall! Det var gott med lite matigare mackor till! Vad gott det lät med jordärtskockor!