söndag 26 oktober 2008

Fantastisk bolognese

Idag blev det en hederlig köttfärssås (eller bolognese, kanske man ska säga om man vill få det hela att låta lite mer kontinentalt) till middag. Det blev så gott! Inte nog med att både jag och min pojkvän var supersugna på just spagetti och köttfärssås - jag satte igång att laga den i tid så den hann puttra i kanske en timme, vilket gör att smakerna blir betydligt mer intensiva och konsistensen perfekt.

Malins bolognese (en av mina varianter i alla fall)
4 pers
400 g nötfärs
2 skivor bacon, skuren i små, små bitar
1 lök, finhackad
1-2 morötter, skurna i fyra stavar på längden och sedan hackade
2 vitlökklyftor (rivna på rivjärn)
1,5 dl rödvin
1/2 dl tomatpuré
1 slurk balsamvinäger
1,5 kalvbuljongtärning
1 burk krossade tomater
ketchup
salt, peppar
oregano, basilika och timjan
vatten

Fräs lök, morötter och bacon i olivolja. Tillsätt köttfärs och och hälften av vitlöken. Stek tills köttfärsen få lite färg. Häll i tomatpuré, rödvin, några matskedar ketchup, balsamvinäger och en halv deciliter vatten. Koka ihop. Häll sedan i krossade tomater, resten av vitlöken, salt, peppar och eventuell torkad örtkrydda (om du använder färska kryddor så spara dem till strax innan servering eftersom de tappar både smak och färg om de kokar). Låt sedan bolognesen koka upp och sänk därefter plattan till lägsta värme och låt den puttra. När vätskan kokat bort tillsätter du en halv deciliter vatten och rör om. Sedan gör du så i en timme ungefär. När bolognesen smakar mycket och gott och konsistensen är i din smak (vissa gillar vattnigare och andra torrare) så stänger du av plattan, lägger i de färska kryddorna och låter den stå där i minst tio minuter (förslagsvis medan du kokar pastan). För varm mat smakar ingenting så den blir mycket godare när den har fått stå ett tag). Servera sedan med spagetti kokt al dente och färskriven parmesan.

Inga kommentarer: