En fin bit kött med en god sås och potatis som ligger lite över klyftpotatis i ambitionsnivå är sällan ett dåligt helgkort. På bilden finner vi ett par bitar fin ekologisk oxfilé, en hemgjord rödvinssås och en slags potatis som jag brukar kalla "Annas potatis" efter min duktiga potatisproffssyster.
Malins rödvinssås
4 pers
1 morot, skalad, skuren i tjocka skivor
2 schalottenlökar, skurna i tjocka skivor
1 vitlöksklyfta, delad i fyra bitar
4 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 kalvbuljongtärning eller motsvarande mängd kalvfond
3 msk balsamicovinäger
1 msk strösocker
Maizena
50 g smör
Färsk timjan
Klicka i lite smör i en kastrull och låt morot, lök och vitlök fräsa utan att få färg där i under fem minuter. Häll på vin, vatten, balsamico, tomatpuré, socker och buljong. Låt koka ihop tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila av grönsakerna och koka upp såsen igen. Red den något så den inte är så rinnig. Innan servering klickar man i smöret under vispning. Låt då såsen vara riktigt varm. Koka inte såsen efter smöret har åkt i för då kan den skära sig. Hacka färsk timjan och lägg i strax innan servering.
Annas lyxiga kantarellpotatisar med parmesan
4 pers
2 stora bakpotatisar
1-2 hg färska kantareller (trattkantareller eller karl johan går såklart också bra - och torkade också)
1 schalottenlök (eller två om de är små), finhackade
ev. 1 vitlöksklyfta, hackad
1 paket matlagningsgrädde (eller vispgrädde om du vill ha det fylligare)
50 g smör
2 dl riven parmesanost
salt, peppar
Färsk timjan
Baka potatisarna på 200 grader i ugnen i c:a 1,5 timmar (eller tills de är klara när man provsticker). Under tiden steker du svampen i en klick smör och tillsätter löken och eventuellt vitlök i pannan. Låt löken bli mjuk och svampen klar. Ställ åt sidan. Skär potatisarna i två delar på längden. Gröp ur potatisen i en stor skål. Spara skalen! Häll i grädde, smör och parmesan i skålen med potatis. Krydda och rör om ordentligt. Om smeten blir för torr kan du ta en extra slurk grädde eller lite mjölk om du inte har mer grädde hemma. När du känner dig nöjd häller du i svamp- och lökblandningen också. Rör ihop allt och klicka sedan i potatissmeten i de fyra tomma skalen. Sedan ställer du skalen på en plåt och kör i ugnen på c:a 225 grader strax ovanför mitten tills de har fått lite fin färg (c:a 10 minuter).
Servera sås och potatis med en fin bit kött och lättkokta sockerärter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar