måndag 20 oktober 2008

Malins fiskgratäng med mandeltäcke


Igår blev det lite old school-matlagning i form av hederlig fiskgratäng. Först hade jag tänkte göra fisk med mandeltäcke men sedan blev min pojkvän sugen på en hel gratäng så så fick det bli.

Malins fiskgratäng med mandeltäcke
4 pers
3-4 pangasiusfiléer, tinade och skurna i fyra ungefär lika stora delar (eller annan vit fisk såklart)
10 gröna sparris skurna i två cm stora bitar

Gratängsås
1 liten lök, finhackad
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
1,5 dl vitt vin
1 fiskbuljongstärning
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk dijonsenap
Skal av en halv citron
Saft av en halv citron
salt, peppar och gräslök
Fräs löken i smör. Tillsätt mjöl, vin och buljong. Vispa ihop och låt puttra. Tillsätt resten av ingredienserna. Om såsen är för rinnig - häll på lite maizena.

Potatismos
1 kg mjölig potatis, skurna i kuber
2 dl mjölk
2-3 msk smör
1 äggula
salt, peppar
Koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av. Tillsätt smör och mjölk och vispa till fluffigt mos. Tillsätt äggula och kryddor, vispa och ställ åt sidan.

Mandelröra
75 g flagad mandel
2 msk flytande margarin
Lite rivet citronskal
Lite citronsaft
salt, peppar
Blanda allt ovanstående i en liten skål

Lägg fisken i en ugnsäker form. Klicka potatismoset runt om. Lägg sparrisen på fisken. Häll på gratängsåsen. Toppa med mandelröran. Kör i ugn 200 grader i c:a 20 minuter.

Inga kommentarer: