En del av mina vänner säger ibland till mig: "Hur har du råd att alltid äta så god mat". Hemligheten är inte att jag har några undanstuvade miljoner på ett bankkonto off shore, utan snarare rör det sig om ett smartsnålbeteende vars grund cementerades under studieråren. Trots att jag levde fattigt på csn och bodde i studentkorridor lyckades jag alltid äta god och bra mat. Nu kanske det krävs en viss form av matlagningsintresse för att orka laga bra mat varje dag istället för att ta den lätta vägen ut via mikron och snabbstekta fiskpinnar. Jag tänkte dela med mig av några smarta tips för att äta gott utan att bli ruinerad.
- Ta ner "reklam, nej tack"-skylten på din postlåda och samla affärernas reklamblad som kommer på måndagar. Utifrån dessa går det snabbt att se var man kan göra klipp. Om köttfärsen är billig på Ica så passar du på att köpa ett kilo och fryser in i lagom portionspåsar. Likadant när kycklingfilén kostar 40 spänn, portionslaxen är ett fynd, fläskfilén ligger på 69.90 kr/kilot och lövbiffen kostar under hundralappen/kilot. Just dessa produkter brukar cirkulera som extraprisvaror nästan varje vecka på någon affär. (Och det är inte så hemskt jobbigt att ta en liten omväg förbi en annan butik när du kan fynda för flera middagar). Passa även på att köpa hem matlagningsgrädde med lång hållbarhet när de säljer till exempel tre för femton osv. Det viktigaste är att du köper upp dig på bra men billig mat när det erbjuds även om du inte har fantasi eller känner dig sugen på just den här maten idag.
- Se till att du alltid har ris, pasta, krossade och passerade tomater, matlagningsgrädde, olivolja, milda culinesse och buljong hemma. Då kan du fixa till det mesta. Om du har möjlighet är det billigare att köpa upp sig på basvaror på större stormarknader. Gå exempelvis inte till Konsum på hörnet för det.
- Skriv ner eller memorera fem-tio recept som du kan alternera mellan när fantasin tryter. Gärna ett med kyckling, ett med fisk, ett med kött, ett vegetariskt, en pastarätt osv.
- Spara rester och ta med till jobbet/skolan till lunch. Eller använd resterna till att skapa en ny rätt dagen därpå (det kommer några tips på det framöver).
- Köp grönsaker och rotsaker efter årstid. Om du har ett litet hushåll eller inte äter så mycket grönsaker kan det vara bra att ha en del frysta sådana. Jag har exempelvis alltid en påse haricots verts, en påse broccoli och en påse gröna ärter i frysen vilket gör det enkelt att slänga i lite grönsaker i grytan eller koka upp något som tillbehör. Annars är lök, vitlök, zuccini/squash, paprika och aubergine ganska hållbara grönsaker jämfört med tomater och sallad.
Fyll gärna på med dina egna bästa tips i kommentarerna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar