torsdag 25 september 2008

Köttfärsgulasch


Det jobbiga med att försöka ta fina matfoton är att hösten gör att dagsljuset försvinner lagom till middagen och då blir fotona rätt så dåliga (om man nu inte har professionell utrustning i form av paraplyer och spotlights). Matfoton blir fina när ljuset är starkt. Tyvärr orkar jag inte laga middagsmaten när morgonljuset är som vackrast utan ni får helt enkelt hålla till godo med det som blir!
Igår blev det i alla fall en snabb och enkel köttfärsgulasch. Jag hade lite tid och en höstig känsla så det passade bra.

Köttfärsgulasch
4 pers
500g köttfärs (eller quornfärs)
1 stor gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackade
2 stora morötter, skivade
2-3 mjöliga potatisar, i kuber
2 grillade paprikor, grillade och inlagda i olja
2 röda chilifrukter, hackade
4 champinjoner, skivade (eller en liten burk konserverade)
1 burk hela tomater (skär sönder tomaterna i burken innan de läggs i grytan)
1/2 dl tomatpuré
1 dl rödvin
2-3 dl vatten
2 kalvbuljongtärningar
1 msk starkt paprikapulver
salt, peppar
1 paket gräddfil till servering

Fräs köttfärs, lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatpuré, vin, buljongtärningar och vatten. Tillsätt alla de andra ingredienserna, rör om och låt koka upp. Koka sedan på låg värme i ungefär 20 minuter (tills potatis och morötter är mjuka). Servera i skålar med en klick gräddfil på toppen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det där med att fotografera i höstmörkret är en pina.. Och det blir ju inte helt roliga bilder under spislampan heller :( Gulasch är ju grymt gott.. farsan brukar göra en variant med de klassiska tillbehören öl och vitlöksbröd. Hmm dags att åka hem till byhåla för en årlig dos.

Malin Collin sa...

Ja, spislampan ger ju så kasst ljus - allt blir liksom gulaktigt! Och egentligen ska ju gulasch göras på oxköttsbitar som kokar länge - då blir det liksom mustigare. Men det låter ju urgott att åka till byhålan och få så god mat :-)